Föreläsningar

APD Munkebäck 2015.01.16
Guldäpplet – Skolforum, 27e oktober 2014

 

Sedan 2011 föreläser jag i olika sammanhang om skola, IKT, Media- och informationskunnighet, spel och sociala verktyg i lärandet och liknande frågor. Eftersom jag samtidigt arbetar heltid som grundskollärare på Jonsereds skola så blir mina föreläsningsjobb i mån av tid. Jag är noggrann med att inför varje jobb ha ett samtal med er som arrangör för att skräddarsy innehåll, budskap och arbetsformer efter era unika behov och förutsättningar. Kontakta mig gärna så kan vi diskutera vidare. Några av de vanligaste föreläsningarna jag håller är på dessa teman:

Vart går gränsen mellan skola och omvärld? – en inspirationsföreläsningSkärmavbild 2014-04-17 kl. 16.59.21
Sociala lärverktyg har ritat om gränsen mellan klassrum och omvärld så att lärandet har flyttat ut och blivit tillgängligare än någonsin förut. Samtidigt har omvärlden äntligen flyttat in på riktigt. På kuppen har elevernas vardag fått en annan betydelse för vad som händer i skolan. Jag kommer visa varför klagomålet “nuförtiden ska lärare vara socialarbetare, poliser, kompisar, föräldrar och förebilder” egentligen är början på en bättre lärarrroll och en smartare skola.

 

Läsa, skriva och kommunicera med iPad- en serie workshops/föreläsningar i tre delarSkärmavbild 2014-04-17 kl. 16.59.17
En iPad är gjord för att det skall vara enkelt att kommunicera. Genom att använda sig av olika digitala ytor på iPaden skapas förutsättningar för elevens motivation till skrivande, läsande och andra former av kommunikation. En annan fördel är att lärandet kan synliggöras på ett tydligt sätt.

 

Spel och sociala verktyg i lärandet – en inspirationsföreläsningSkärmavbild 2014-04-17 kl. 16.58.53
Hur kan lärare använda sociala medier och sociala spel i sin undervisning? Jacob Möllstam, berättar om hur han arbetar med bl.a. Facebook, Minecraft och Moviestarplanet i sin undervisning för att möta eleverna där de är, för att göra skolarbetet med relevant samt för att utnyttja digitala plattformar för att skapa kommunikation kring lärande. En gammal version av den här föreläsningen, som kan ge en fingervisning kring vad det kan handla om, finns här.